Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

Ik accepteer de privacyvoorwaarden

Omgeving

Aan het Tjeukemeer

Hotel-Restaurant De Tjongervallei is gelegen tussen het Tjeukemeer en de Tjonger, aan de Pier Christiaansloot in Delfstrahuizen bij Echtenerbrug.

Het Tjeukemeer ligt in het Zuid-Westelijk deel van Friesland tussen Lemmer, Wolvega en Heereveen.

Omgeving van het Tjeukemeer

Het meer dat ooit een groot bos was, dat drooggelegd zou worden, is nu het grootste natuurlijke meer van Friesland.

De geschiedenis van het Tjeukemeer is op zijn minst mysterieus te noemen. Vele theorieen zagen het daglicht, maar u zult begrijpen dat onze voorkeur lichtelijk uitgaat naar de theorie van J.J. Bruinsma zoals hij die presenteerde in de Friesche Volksalmanak van 1885.

Hij verwijst naar de Oud-Friese goden en dan met name de verhalen rond “Hallen” (Hel), de god van de onderwereld. Zijn altaren stonden waar nu Reahel (De Roode Hel) ligt. Bruinsma verhaalde dat het Tjeukemeer voor Christus een groot, heilig “Urwald” was. In het woud met de naam “Baduhenna”, organiseerden de Friezen naar verluid religieuze bijeenkomsten en vonden allerlei heidense rituelen plaats.

De eerste christelijke predikers wilden natuurlijk de heidense gebruiken uitbannen en brandden daarom, wederom naar verluid, het heidense woud plat waardoor in combinatie met veenbrand een lager gelegen meer(tje) ontstond dat in combinatie met de stormvloeden van de late Middeleeuwen, kruiend ijs en afkalvende oevers het Tjeukemeer heeft gemaakt wat het nu is; het grootste natuurlijke meer van Friesland.

In 1836 waren er zelfs plannen om het meer droog te leggen. Gelukkig is daar uiteindelijk niets van gekomen. Zou dat plan wel zijn doorgegaan dan zouden de verdronken wegen, kerkhoven en dorpen waarover zoveel geruchten nog steeds de ronde doen, duidelijk zichtbaar zijn geworden. Nu liggen ze verscholen onder het soms woeste water van het Tjeukemeer.

(door op de link te klikken kunt u het stuk uit de almanak van 1885 nalezen)